Görüş Bildir
Haberler
Kekemelik Hakkında Merak Edilen Herşey

Kekemelik Hakkında Merak Edilen Herşey

Osman Erdem
23.10.2014 - 16:57 Son Güncelleme: 23.10.2014 - 16:58

Konuşma sırasında konuşmanın düzenli ilerlemesini bozan, konuşmalara duraklama getiren, bazı ses ve sözcüklerin tekrarlanması ya da hecelerin uzatılması ile konu konuşmalarda görülen bozukluğa kekemelik denir.

Kekemelik bireyi sosyal ortamdan soğutur. Bireyde kaygı ve üzüntüye neden olur. Bu yüzden birçok kekeme toplumsal baskılar yüzüne psikolojik olarak rahatsızlıklar yaşamaktadır.

Kekemeliğin nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte bazı olayların kekemeliği tetiklediği bilinmektedir. Gerilim düzeyi yüksek olan ailelerde kekemelik daha sık görülmektedir. Kekemelik beyindeki konuşma merkezinin olumsuz etkilenmesi sonucu oluştuğu düşünülmektedir. Çocuklukta yaşanan endişe ve gerilim kekemeliği tetiklemektedir.

Kekemelik görülme olasılığı %3 tür. Yani her 100 kişiden 3 ünde kekemelik görülmektedir. Genellikle küçük yaşlardaki çocuklarda kekemelik çok sık görülmektedir. Kekemelik erkeklerde daha sık görülür. Şehir hayatı yaşayan çocuklarda daha fazla görülmektedir. Gürültünün ve stresin içinde büyüyen çocuklarda kekemelik görülmektedir. Kekemelik en çok 2-7 yaşları arasında görülmektedir. Kekemelik en çok 5 yaşlarında görülür.

Kekemelik birçok çocukta ergenliğe geçişle birlikte son bulmaktadır. Bazı çocuklarda görülen kekemelik ergenlikte atlatılmazsa ömür boyu sürmektedir. Bazı vakalarda erişkinliğe geçiş döneminde kaybolmakta, bunun dışında tedavi edilmeyen vakalar omur boyu sürmektedir. Kekemelik genelde kalabalık ortamlarda, otoriter birisinin karşısında cevap vermelerde, telefona yanıt vermelerde, birinden bir şey isterken, hazırlıksız bir durumla karşılaşıldığında daha sık görülmektedir.

Kekemelik için birçok tedavi yöntemleri kullanılmaktadır.

1-Davranış düzenlemesi

2-Nefes alıştırmaları

3-Gevşeme teknikleri

4-Konuşma terapisi

5-Ses düzey kontrolü

6-Antidepresan ve anksiyolitik tedavileri kekemeliğe iyi geldiği gözlemlenmiştir.

kekemeliğin iyileşmesi kekemeliğin tedavi edilmesi kekemelik belirtileri kekemelik görülme yaşı Kekemelik nedenleri kekemelik nedir kekemelik tedavisi

Kaynak: http://www.oerdem.com/kekemelik-hakki...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
9
2
1
1
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın